Keresés befejezése

A bőr öregedésének lassítása négy dimenzióban

A bőr öregedésének lassítása négy dimenzióban

Az emberi arc izmainak, kültakrójának számos fontos funkciója közé tartozik a szemhéjak zárása, nyitása, a száj mozgatása, az érzelmek kifejezése. Éppen ezért érdekes, hagymalevél szerű, réteges szerkezet jellemzi. Megkülönböztethető az epidermisz, alatta a dermisz, a bőr alatti zsírszövet, kötő- és izomszövet, az izmok, majd a csonthártya és a csontok rétege. Az életkor előrehaladtával a rétegek mindegyike átalakul. A legfelsőbb, ú.n. epidermisz rétegben egyenetlenségek alakulnak ki és színe is megváltozik. Egyre több pigmentfolt jelenik meg a felszínen.

Az idősödéssel járó bőrelváltozások közé a bőr rugalmasságának, folyadéktartalmának csökkenése is hozzátartozik, amelynek köszönhetően az arcizmok mozgásának hatására barázdák, ráncok jelennek meg az arcon. A zsírszövet elvékonyodása leginkább a pofacsontok, az áll területének enyhe besüllyedésével járnak együtt. A kötőszövetes állomány megnyúlik, veszít rugalmasságából, amelynek hatására az arc bizonyos részei megereszkednek (szemhéjak környékén, állkapocs alatt).

A bőr öregedésének jellemzői fejlesztették ki az új arcfiatalító módszereket, amelyek alapvetően háromféle irányból próbálják korrigálni az öregedés elváltozásait: a volumen helyreállítása, a bőr feszesítése, a szövetek kihúzása és a kollagén réteg kiszélesítése irányából.

A volumen helyreállítása tulajdonképpen nem más, mint az arc konvexitásának újrateremtése. Vagyis a fiatalkori domború rajzolat helyreállítására törekszik, ellentétben az idősebb korra jellemző konkáv felszínekre, amely az arc ellaposodásával, behorpadásával jellemezhető. Ehhez speciális folyadékokat injektálnak az arcbőr alá, nem ritkán transzplantátumokat helyeznek műtéti úton a bőrfelszín alá.

A bőr húzása, kifeszítése nem más, mint a tradicionális ráncfelvarrás technikája, amikor az arcbőr széleit kifeszítik és a fül előtti vonalban felvarrják. A harmadik irány a bőr kollagén megvastagításához a dermisz rétegének radiofrekvenciás felmelegítését végzik el, miközben az epidermisz réteget folyamatosan hűtik.

Napjainkban azonban nem csupán a kozmetológiai, plasztikai sebészeti szépészeti beavatkozások képesek az arc fiatalos kinézetét valamilyen szinten helyreállítani. Fontosak a kollagént, hyaluronsavat, valamint az antioxidáns vitaminokat és esszenciális zsírokat tartalmazó, hatékonyan felszívódó étrend-kiegészítők belsőleg történő alkalmazása is.

 

Így elmondható, hogy a bőr öregedési folyamatainak késleltetése lényegében négy dimenzióban valósítható meg leghatékonyabban.

 

Dr. Boros Szilvia