Keresés befejezése

10 dolog, amit érdemes tudnod a rostokról, ha fogyókúrázol

10 dolog, amit érdemes tudnod a rostokról, ha fogyókúrázol

2. Milyen rost-típusok különböztethetők meg és mely élelmiszerek hordozzák?

Megkülönböztethetünk vízben oldható és vízben nem oldható rostokat. A vízoldékony rostok természetes forrásai a gabonafélék (pl. zabkorpa), csicsóka, articsóka, burgonya, stb. A vízben nem oldható rostok a rovarok, rákok páncéljában, gombafélékben találhatók meg.

3. Milyen kedvező élettani hatásokat váltanak ki a vízoldékony rostok?

Fokozzák a bélperisztaltikát (bélmozgásokat), ezáltal segítik a béltartalom mozgását, csökkentik az étel vékonybélben tartózkodását. Megkötik a táplálékkal bejuttatott zsiradékok egy részét és nem engedik felszívódni. Harmadrészt csökkentik a hirtelen vércukorszint-emelkedést.

4. Mi jellemző a magas rosttartalmú ételekre?

Minél magasabb az élelmiszerek rosttartalma, annál kevésbé emelik a vércukor szintet. Oka az, hogy a vízoldékony rostok csökkentik az ételek vékonybélben tartózkodásának idejét, fokozzák a bélmotilitást (bélmozgást), ezáltal csökkentik a cukrok bontásának ütemét is.

5. Mi a vízben nem oldható rostok előnyös tulajdonsága?

Mivel szervezetünk nem tudja lebontani (csak egy kicsiny részét bontják a bélbaktériumok), ezért vizet kötnek meg, megnövelik a székletmennyiségét és fokozzák a bélmozgást.

10 dolog, amit érdemes tudnod a rostokról, ha fogyókúrázol

 

6. Mennyi rostra van szükségünk naponta?

A javasolt napi bevitel 35g rost naponta. Ehhez a mennyiséghez bőségesen kell zöldségfélét, gyümölcsöt és gabonaféléket fogyasztanunk.

7. Hogyan játszhatnak szerepet a rostok a fogyókúrában?

A rostok öt fontos fogyókúrás hatással jellemezhetők. Az egyik az emésztés gyorsítása, a másik a folyadékmegkötő képesség és a széklettartalom növelés. A harmadik a cukrok felszívódásának lassítása, a negyedik a bélrendszerben a zsiradékok egy részét megkötik, így gátolják azok felszívódását. Az ötödik előnyös tulajdonság a telítettség-érzésben rejlik, ezáltal enyhítik az éhségérzetet.

8. Milyen formában érhetők el a diétás rostok?

A modern táplálkozásban léteznek olyan új generációs étrend-kiegészítők, amelyek éjjel és nappal is támogatják a megfelelő emésztést és segítik a fogyókúrát. Olyan élelmi rostokat tartalmaznak, mint például a guargumi, inulin és kitozán. A rostok bevitele azonban megköveteli a bőséges folyadékfogyasztást is!

9. Mi a jelentősége az inulinnak és a guarguminak fogyókúrás szempontból?

A guargumi és inulin összetett szénhidrátok, vízoldékony rostok, amelyek képesek a bélperisztaltikát fokozni, folyadékot megkötni, széklettartalmat növelni.

10. Mi a kitozán és miben játszik szerepet?

A kitozán az állatok kitinvázának alkotórésze, amely vízben nem oldható rostokból áll. Ennek köszönhetően az éhségérzet csökkentésében, a bélperisztaltika fokozásban és a széklet tömegének növelésében játszik szerepet jelentős folyadékmegkötő képessége révén.

 

Dr. Boros Szilvia, PhD. sport-szakorvos, főiskolai docens

 


Kapcsolódó termékek