Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Paprika

Latin név: Capsicum annuum

Népies név: paprika

Angol név: Pepper, Chili

Növényi tulajdonságok: A burgnyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, 20-50cm-re nő. Levelei tojás formájúak, felfújt bogyótermésük sokféle formát, színt, csípősségi fokot ölthet.

Hasznos rész: érett, friss vagy szárított termése

Előfordulás: Közép Amerikában őshonos, melegebb éghajlaton világszerte

Hatóanyagok: Kapszaicin és kapszaicinoidok, karotinoidok, illóolaj, flavonoidok, C-vitamin

Hatások: a kapszaicin bőrpírt, fájdalom és melegérzetet hoz létre, fokozza a vérkeringést

Javasolt: izomsérülések, reumás panaszok, köszvény, idegfájdalmak enyhítésére, nyálelválasztás serkentésre, bélperisztaltika fokozásra, emésztést serkentésre

Ellenjavallt: gyomor-bélbetegségek esetén csípős változata nem javasolt

FONTOS: túladagolása irritáló hatást fejt ki a bőrön, nyálkahártyán, amely gyomor-bélrendszeri gyulladásokhoz, vesegyulladáshoz vezethet

Homeopátiás alkalmazás: szájüreg, garat, húgyutak gyulladásainak kezelésére

Érdekességek:

  1. Napjainkban divatos a paprikakrémes masszázs, amely az anyagcsere és vérkeringés fokozó hatás révén fogyasztó masszázsok, cellulit kezelések hatékony kelléke.

Hazánkba a 16. sz. végén vagy a 17. sz. elején került be (a spanyoloknak köszönhetően) és honosodott meg olyannyira, hogy egyik emblematikus fűszerünkké vált.