Keresés befejezése

Papaja

Papaja

Latin név: Carica papaya

 

Népies név: dinnyefa

 

Angol név: papaya

 

Növényi tulajdonságok: A Carica nemzetségbe tartozik, 2-10 méterre növő fa.

 

Hasznos rész: gyümölcs

 

Előfordulás: Amerika (őshonos) és a világ trópusi területein

 

Hatóanyagok: papain (fehérjebontó enzim), A-vitamin, pantoténsav, C-vitamin

 

Hatások: parazita ellenes, emésztést serkentő, fehérjék, zsírok lebontását fokozó hatású. Csökkenti az ödémát, fokozza a sebgyógyulást

 

Javasolt: fehérjeemésztés serkentésre, gyomorfekély megelőzésére. Az éretlen papaja gyümölcse menstruációs panaszok enyhítésére alkalmazható.

 

Ellenjavallt: nem ismert

 

FONTOS: A gyümölcs héja ehetetlen, azonban érett húsa könnyen kikanalazható. Kerek magjait a trópusokon hashajtásra alkalmazzák.

 

Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző

 

Felhasználás: nyersen fogyasztható

 

Érdekességek:

  1. Állatkísérletekkel bizonyították, hogy a papajafogyasztás a gyomorfekély kialakulását is képes meggátolni.
  2. Humán vizsgálatot aspirin és egyéb gyomor-irritáló gyógyszert szedők csoportján végeztek, és azt találták, hogy a rendszeres papaja fogyasztás képes volt a gyógyszerek gyomorra gyakorolt károsító hatását közömbösíteni.

 

     3. Energiatartalom 100g-ban: 43Kcal

Fehérje/zsír/szénhidrát arány: 5,7/2,9/91,38%

Kálium: 257 mg

C-vitamin: 61,8 mg

Karotenoid: 0,168 mg