Keresés befejezése

Gyógynövénytár

Kukorica

 

Latin név: Zea mays

Népies név: tengeri, törökbúza

Angol név: Corn

Növényi tulajdonságok: A pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozik, 1,5-3m-re nő.

Hasznos rész: szárított kukoricahaj virágzás idején, ill. olaja

Előfordulás: Dél-Amerikából származik, elterjedt szerte a világon

Hatóanyagok: flavonoidok, csersav, keserűanyagok, gyanták, kálium, illóolaj

Hatások: vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, anyagcsere-fokozó, nyálkaoldó hatású

Javasolt: Húgy-ivarszervet érintő betegségek, különösen a hólyaghurut, vesekő, valamint a szívbetegségek talaján kialakult ödéma, a köszvény és reumatikus fájdalmak kezelésére, köhögéscsillapításra

Ellenjavallt: nem ismert

Homeopátiás alkalmazás: húgyúti betegségek ellen, a vese átmosására.

Érdekességek:

  1. Számos országra jellemző a kukoricalisztből készült nemzeti étel: Olaszországban a polenta, Erdélyben a puliszka vagy málé, Mexikóban tortilla
  2. USA-ban whiskey-t főznek belőle.
  3. Terméséből pálinkát is főznek.
  4. Az indiánok szent növényként tisztelték.

Receptek:

1.         Tea: 1 púpozott teáskanál kukoricahajat 2,5dl forró vízzel leöntök, rövid ideig állni hagyom