Keresés befejezése

Keresett szó: zsírsavak

Élelmiszereink cukortartalma

A cukor az édes ízért felelős vegyületek, egyszerű szénhidrátok általános elnevezése. A cukrok közé szűkebb értelemben monoszacharidok (glükóz, fruktóz, galaktóz) és a diszacharidok (szukróz, maltóz és laktóz) tartoznak. A szukróz nem más, mint az asztali cukor, a laktóz a tejcukor, a maltóz a malátacukor.

Halolaj

A halakban számos létfontosságú vitamin (B-, E-, D-vitamin), ásványi anyag (magnézium, kálium, kalcium), fehérje és nem utolsó sorban esszenciális zsírsav található. Ez utóbbi csoportba tartozik az EPA és DHA, amelyek az ú.n. omega-3 zsírsavak csoportjában foglalnak helyet.

Fűrészpálma

A fűrészpálma egy észak-amerikai gyógynövény, amelynek gyümölcsében értékes hatóanyagok – szitoszterol, zsírsavak, flavonoidok – találhatók. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás hatékony ellenszere.

Szagos müge

A szagos mügét a népi gyógyászat görcsoldásra, fájdalomcsillapításra, nyugtatásra, alvászavarok enyhítésére alkalmazta. Napjainkban a vénás keringés javítását, fájdalmak enyhítését, vizelethajtást végezhetünk vele. Jellegzetes illata miatt az élelmiszeripar is felhasználja.

Ashwagandha (farkascseresznye)

Az ashwagandha az indiai ájurvéda gyógyászat egyik általános erősítő (adaptogén) növénye, nem véletlenül aposztrofálják indiai ginzengnek. Különösen az izom, csont, idegrendszer erősítésére, a fáradtság, meddőség, vérszegénység, légzési panaszok kezelésére ajánlható.

Sáfrány

A sáfrány az egyik legősibb, nagy becsben tartott fűszernövény, amelyről már az ókor szent iratok is említést tettek. A depresszió, premenses szindróma oldására is alkalmazható.
Lap: 1 / 4