Keresés befejezése

Keresett szó: zsírsav

Élelmiszereink cukortartalma

A cukor az édes ízért felelős vegyületek, egyszerű szénhidrátok általános elnevezése. A cukrok közé szűkebb értelemben monoszacharidok (glükóz, fruktóz, galaktóz) és a diszacharidok (szukróz, maltóz és laktóz) tartoznak. A szukróz nem más, mint az asztali cukor, a laktóz a tejcukor, a maltóz a malátacukor.

Chia (Salvia hispanica)

A chia – más néven azték zsálya – kedvező zsírsavösszetétele révén fontos szerepet játszhat a reformtáplálkozásban. Lássuk, miről is van szó!

Halolaj

A halakban számos létfontosságú vitamin (B-, E-, D-vitamin), ásványi anyag (magnézium, kálium, kalcium), fehérje és nem utolsó sorban esszenciális zsírsav található. Ez utóbbi csoportba tartozik az EPA és DHA, amelyek az ú.n. omega-3 zsírsavak csoportjában foglalnak helyet.

Magnézium

A magnézium az ásványi anyagok csoportjába tartozik. Több mint 300 enzim működésében vesz részt, emellett a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében, az immunfunkcióban, ingerület-átvitelben is nélkülözhetetlen.

Fűrészpálma

A fűrészpálma egy észak-amerikai gyógynövény, amelynek gyümölcsében értékes hatóanyagok – szitoszterol, zsírsavak, flavonoidok – találhatók. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás hatékony ellenszere.

Tök

A tök őshazája Észak-Amerika és Mexikó. Egyes feltételezések szerint ismerete 5500 éves múltra tekint vissza. A modern kor herbalistái a tökmagolajat prosztata és a húgyutak védelmére javasolják.   
Lap: 1 / 5