Keresés befejezése

Keresett szó: retina

Fekete áfonya

A fekete áfonyát a középkorban székrekedést okozó, összehúzó hatású növényként tartották számon. Napjainkra bebizonyosodott, hogy a retinára is fejt ki hatást, ezáltal a látásélesség fokozásában játszik szerepet. Mindemellett gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vércukorszint szabályozó tulajdonsága is ismert.

Halolaj

A halakban számos létfontosságú vitamin (B-, E-, D-vitamin), ásványi anyag (magnézium, kálium, kalcium), fehérje és nem utolsó sorban esszenciális zsírsav található. Ez utóbbi csoportba tartozik az EPA és DHA, amelyek az ú.n. omega-3 zsírsavak csoportjában foglalnak helyet.

Taurin

A taurint először ökör epesavból nyerték ki 1827-ben. Később bizonyítást nyert, hogy a methionin és cystein kéntartalmú aminosavak lebontásakor keletkező fővegyületről van szó. A felfedezést követő százötven év alatt úgy hitték, hogy a taurin nem egyéb, mint az epesavak termelődésének egyik végterméke. Később bizonyítást nyert számos kedvező szerepe.

A-vitamin

Az A-vitamin egy létfontosságú, zsíroldékony vitamin. Antioxidáns tulajdonságai révén fontos szerepet játszik a sejtek védelmében. Látásban, a reproduktivitásban, légzőrendszer működésében, immunrendszeri aktivitásban, bőr épségének biztosításában nélkülözhetetlen.

Likopin

A likopin a karotinoidok csoportjába tartozó vegyület, amelyet szervezetünk képes A-vitaminná alakítani. A paradicsom az egyik fő természetes forrása. Likopint számos szervünk -pl. a máj, vese, petefészek, prosztata, zsírszövet, retina - tudja raktározni.