Keresés befejezése

Keresett szó: kávé

Élelmiszereink cukortartalma

A cukor az édes ízért felelős vegyületek, egyszerű szénhidrátok általános elnevezése. A cukrok közé szűkebb értelemben monoszacharidok (glükóz, fruktóz, galaktóz) és a diszacharidok (szukróz, maltóz és laktóz) tartoznak. A szukróz nem más, mint az asztali cukor, a laktóz a tejcukor, a maltóz a malátacukor.

Füge

A füge a mediterrán területek szikláin őshonos. Friss és szárított gyümölcse különleges ízeket hordoz, ennek köszönhetően ízfokozásra is alkalmazzák. Élvezeti értéke mellett hashajtásra, valamint vércukorszint stabilizálásra is használható.

Tölgy (kocsányos)

A kocsányos tölgy a bükkfafélék családjába tartozik. Cseranyag tartalma révén összehúzó tulajdonsággal jellemezhető, ezért külsőleg sebek, aranyér, végbél berepedés, száj-, ill. torokgyulladás kezelésére alkalmas.

Erdei mácsonya

Az erdei mácsonya útszéleken, folyópartokon él. A népi gyógyászat előszeretettel alkalmazta külsőleg a repedezett bőr gyógyítására, belsőleg reumás fájdalomra, vizelethajtásra, emésztésjavításra.

Zöld kávé

A zöld kávé a kávé pörköletlen, zöld színű változata, amely fekete társánál jóval kevesebb koffeint, viszont annál több klorogénsavat hordoz.

Vízi peszérce

A vízi peszérce árkok mentén, vízpartokon élő növény, amely a pajzsmirigyhormonra és a prolaktinra fejt ki hatást. Az enyhe fokú hipertireózis (magas pajzsmirigy hormonszint) és a premenses szindróma (menstruációt megelőző kellemetlen panaszok) is kezelhető vele.
Lap: 1 / 4