Keresés befejezése

Keresett szó: izmok

Stresszkezelés a mindennapokban

Az élet tele van stresszhelyzetekkel, melyek nagy részét nem tudjuk befolyásolni, míg másokra fel tudunk készülni és önként vállaljuk. Stresszhelyzetek átélésére személyiségünk fejlődése szempontjából nagy szükségünk van. Addig nincs gond, amíg megfelelően tudjuk kezelni és nem okoz állandó készenlétet.

Immunrendszeri egyensúly megőrzésének praktikái a téli hónapokra

A téli időszakban, különösen a változékony (hirtelen felmelegedés, lehűlés) időjárás miatt nagyobb fertőzésveszélynek vagyunk kitéve. Vírusok és baktériumok széles spektruma kering a levegőben, melyek legtöbbször a légutakat veszik célba. Hogyan előzhető meg a légúti betegségek kialakulása? Mit tegyünk a rendszeres visszaesés megakadályozása érdekében?

Édesítők, egyszerű cukrok és más szénhidrátok

A szénhidrát szervezetünk fő energiaforrása. Az agyműködéshez is nélkülözhetetlen. Szénhidrátok csoportjába tartoznak a cukrok és a keményítő, melyet természetes formában a gabonafélékben (gabona magvak, kenyérfélék, rizs, tészta), gyümölcsökben, zöldségfélékben, tejben és tejtermékekben, mézben találhatunk meg. Nem mindegy, hogy melyiket választjuk, mivel hasznosulásuk mértéke, felszívódásuk sebessége nem megegyező.

Magnézium

A magnézium az ásványi anyagok csoportjába tartozik. Több mint 300 enzim működésében vesz részt, emellett a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében, az immunfunkcióban, ingerület-átvitelben is nélkülözhetetlen.

Ashwagandha (farkascseresznye)

Az ashwagandha az indiai ájurvéda gyógyászat egyik általános erősítő (adaptogén) növénye, nem véletlenül aposztrofálják indiai ginzengnek. Különösen az izom, csont, idegrendszer erősítésére, a fáradtság, meddőség, vérszegénység, légzési panaszok kezelésére ajánlható.

Keserűanyagok

A keserűanyagok közös jellemzője a meglehetősen erős hatás. A középkori angol „bitan” szóból ered, amelynek jelentése „szúrni”. Az indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyógynövényeket ezen kívül még sós, csípős, savanyú, édes, pikán csoportokba lehet sorolni ízük alapján, amelyek szervezetben kifejtett hatásokat is meghatározzák. A keserűanyagok közös jellemzője a szárítás. Emellett antibakteriális, csíraölő, parazitaellenes, stimuláló és tonizáló tulajdonságokkal is jellemezhetők.
Lap: 1 / 2