A búzafűlé alkalmazásának történetét homály fedi az írásos dokumentációk hiánya miatt. Azonban a búza termesztésének mintegy 9000 éves gyökerét számos bizonyíték támasztja alá a Közel-Keletről. Magának a búzafűnek az alkalmazása az esszénusoktól ered, i.sz. 1. századból. Modernkori reneszánsza a 1900-as évek elejére datálódik és Ann Wigmore nevéhez fűződik.
A búzafű számos makro- és mikro-tápanyag gazdag forrása. Azonban a hatóanyag tartalom meglehetősen nagy eltéréseket mutat a búzafű eltérő termesztési körülményeinek köszönhetően. Az alábbi vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, aminosavakat rejti magában:
- biotin
- kolin
- lutein
- likopin
- béta-karotin
- B1-vitamin (tiamin)
- B2-vitamin (riboflavin)
- B3-vitamin (niacin)
- B-5 vitamin (pantoténsav)
- B-6 vitamin (piridoxin)
- folsav
- C-vitamin
- E-vitamin
- K-vitamin
- kalcium
- kobalt
- réz
- Alanin
- Arginin
Jóllehet a búzafű az aminosavak széles repertoárját hordozza, mennyiségük azonban nem számottevő.
Számos kedvező hatást fejt ki, amely a benne rejlő viszonylag magas enzimkoncentrációnak köszönhető. Ide tartozik a daganat terjedését gátló, májregeneráló, vértisztító, kórokozókat közömbösítő szerepe. Egyes kutatások eredményei szerint a krónikus fáradtság szindróma kezelésében is segíthet. Emellett fokozza a vérkeringést, javítja az energiaellátást, késlelteti az öregedési folyamatokat, fokozza az immunrendszeri védelmet.
Ann Wigmore szerint a kedvező hatások elérésének érdekében a frissen szedett búzafűből készített levet 30 percen belül célszerű elfogyasztani. A magas sebességű turmixgépek nem alkalmasak a lé előállításához, mivel roncsolják a klorofillt és megsemmisítik a búzafű jótékony enzimtartalmát.
A búzafűlé íze meglehetősen kesernyés, többek szerint a zöldteára vagy görögdinnye ízeire emlékeztet.
Alkalmazásának sem megkötései, sem mellékhatásai nem ismertek. Az Amerikai Food and Drug Administration (FDA) nem tesz említést a búzafűlé terápiás alkalmazásának megszorításairól. Az enzimek önmagukban történő alkalmazása nem effektív, mivel nagyon gyorsan, még a belekből történő felszívódás előtt lebomlanak.