Keresés befejezése

Amit az l-karnitinről tudni érdemes

Amit az l-karnitinről tudni érdemes

  • Az emberi, és a magas fejlettségi szinten lévő állati szervezetek táplálkozásának létfontosságú (un. esszenciális) komponense?
  • Teljes mértékben természetes anyag, mely főleg a húsokban lelhető fel, emellett a tojás és tej is tartalmazza, kis mennyiségben a gyümölcsökben, nyomokban az olajos magvakban és a zöldségfélékben is megtalálható?
  • Amióta az összes vitamin-szerű táplálékot a B-vitamin családba osztályozták, azóta az l-karnitin a BT –vitamin elnevezést kapta? A karnitint sokan úgy említik, mint a feledésbe merült B-vitamint.
  • A nemzetközi osztályozás szerint a táplálkozás-kutató szakemberek az l-karnitint, mint vitamin-szerű vegyületet a kolin mögé sorolják?
  • Szervezetünk normális életfolyamataihoz elengedhetetlenül szükséges, saját energiatermeléshez, a normális zsíranyagcsere létrejöttéhez kell? Legnagyobb mennyiségben ott van, ahol a legnagyobb energia felhasználás történik, azaz az izomban.
  • A májban, vesében és az agyban termelődik a szükséges mennyiség 10%-a? A többit a táplálék útján kell szervezetünkbe juttatnunk. Gyerekek nem képesek karnitint szintetizálni, az életkor előrehaladtával a képesség azonban lassan fejlődik és a tizenötödik életév betöltése után tanuljuk meg előállítani? Az egészséges fejlődés és növekedés érdekében sokkal nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon a gyerekek táplálása. A vegetáriánus gyermekek táplálkozásából nem hiányozhat a tejtermék és a tojás, mindemellett megfontolandó az l-karnitin koncentrátum adagolása is, hogy elkerülhessük a kellemetlen hiánytüneteket, melyek a következők: vérszegénység, tanulási nehézségek, és az immunrendszer diszfunkciója.
  • Olyan direkt és indirekt hatást kifejtő vitamin-szerű anyag, mely szervezetünkben lejátszódó anyagcsere, és energiaszolgáltató folyamataiban, számos szívműködési zavar megelőzésében, az öregedési folyamatok késleltetésében, a férfi reproduktív kapacitás növelésében és az immunrendszer erősítésében, a vér oxigenizációjában, számos érbetegség megelőzésében, sejtvédelemben, rosszindulatú betegségek prevenciójában játszik szerepet?
  • Testünk 20-25g Carnitine-t tartalmaz?
  • A napi szükséglet 200-500 mg. Ha fizikai terhelésnek vagyunk kitéve, 1200mg-ot is elérheti napi szükségletünk?
  • Körülbelül 30 g fehérjére van szükségünk ahhoz, hogy 1 g l-karnitint elő tudjunk állítani?
  • Különböző egészségügyi problémák esetén, stressz-állapotban, terhesség és szoptatás esetén, intenzív edzésprogram alatt az l-karnitin igény sokszorosára emelkedik?
  • A sejtekben és véráramban eltérhet a karnitin ellátottság? Így a két érték nem függ össze. Szívbetegségekben szenvedőknél sokszor magas a vérben mért L-karnitin szint.