2. Milyen rost-típusok különböztethetők meg és mely élelmiszerek hordozzák?
Megkülönböztethetünk vízben oldható és vízben nem oldható rostokat. A vízoldékony rostok természetes forrásai a gabonafélék (pl. zabkorpa), csicsóka, articsóka, burgonya, stb. A vízben nem oldható rostok a rovarok, rákok páncéljában, gombafélékben találhatók meg.
3. Milyen kedvező élettani hatásokat váltanak ki a vízoldékony rostok?
Fokozzák a bélperisztaltikát (bélmozgásokat), ezáltal segítik a béltartalom mozgását, csökkentik az étel vékonybélben tartózkodását. Megkötik a táplálékkal bejuttatott zsiradékok egy részét és nem engedik felszívódni. Harmadrészt csökkentik a hirtelen vércukorszint-emelkedést.
4. Mi jellemző a magas rosttartalmú ételekre?
Minél magasabb az élelmiszerek rosttartalma, annál kevésbé emelik a vércukor szintet. Oka az, hogy a vízoldékony rostok csökkentik az ételek vékonybélben tartózkodásának idejét, fokozzák a bélmotilitást (bélmozgást), ezáltal csökkentik a cukrok bontásának ütemét is.
5. Mi a vízben nem oldható rostok előnyös tulajdonsága?
Mivel szervezetünk nem tudja lebontani (csak egy kicsiny részét bontják a bélbaktériumok), ezért vizet kötnek meg, megnövelik a székletmennyiségét és fokozzák a bélmozgást.
6. Mennyi rostra van szükségünk naponta?
A javasolt napi bevitel 35g rost naponta. Ehhez a mennyiséghez bőségesen kell zöldségfélét, gyümölcsöt és gabonaféléket fogyasztanunk.
7. Hogyan játszhatnak szerepet a rostok a fogyókúrában?
A rostok öt fontos fogyókúrás hatással jellemezhetők. Az egyik az emésztés gyorsítása, a másik a folyadékmegkötő képesség és a széklettartalom növelés. A harmadik a cukrok felszívódásának lassítása, a negyedik a bélrendszerben a zsiradékok egy részét megkötik, így gátolják azok felszívódását. Az ötödik előnyös tulajdonság a telítettség-érzésben rejlik, ezáltal enyhítik az éhségérzetet.
8. Milyen formában érhetők el a diétás rostok?
A modern táplálkozásban léteznek olyan új generációs étrend-kiegészítők, amelyek éjjel és nappal is támogatják a megfelelő emésztést és segítik a fogyókúrát. Olyan élelmi rostokat tartalmaznak, mint például a guargumi, inulin és kitozán. A rostok bevitele azonban megköveteli a bőséges folyadékfogyasztást is!
9. Mi a jelentősége az inulinnak és a guarguminak fogyókúrás szempontból?
A guargumi és inulin összetett szénhidrátok, vízoldékony rostok, amelyek képesek a bélperisztaltikát fokozni, folyadékot megkötni, széklettartalmat növelni.
10. Mi a kitozán és miben játszik szerepet?
A kitozán az állatok kitinvázának alkotórésze, amely vízben nem oldható rostokból áll. Ennek köszönhetően az éhségérzet csökkentésében, a bélperisztaltika fokozásban és a széklet tömegének növelésében játszik szerepet jelentős folyadékmegkötő képessége révén.
Dr. Boros Szilvia, PhD. sport-szakorvos, főiskolai docens